ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ: Νέα μηχανή αναζήτησης βοηθάει το γλωσσικό χάσμα στην Wikipedia

17 Φεβρουαρίου 2006
Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ

URL: http://www.qwika.com


Rapid Intelligence (Ταχεία ευφυία), μια εταιρία τεχνολογίας αναζήτησης που επιστιάζεται στην αναζήτηση στοιχείων και στην ηλεκτρονική γλωσσολογία, ανακοίνωσε σήμερα ένα beta στο Qwika.com, μια μηχανή αναζήτησης wiki.

Η τεχνολογία είναι πλήρως σχεδιασμένη για να δουλέυει με περιεχόμενο βασισμένο σε wiki και διαθέτει πλήθος μοναδικών χαρακτιριστικών που αποτελούν ενδιαφέρον για τους ερευνητές και εκδότες Wikipedia. Είναι η μοναδική μηχανή αναζήτησης με ευρετήριο του περιεχόμενου της μηχανής μετάφρασης, έτσι ώστε ο χρήστης να μπορεί να αναζητεί όρους στη γλώσσα του και να βλέπει τα αποτελέσματα μεταφρασμένα στα Αγγλικά.

"Η ανάπτυξη της Wikipedia στα Αγγλικά είναι καλά τεκμηριωμένη, όμως οι άλλες γλώσσες βρίσκονται πολύ πίσω. Η αμέσως επόμενη είναι η Γερμανική γλώσσα, που αποτελεί μόλις το ένα τρίτο του μεγέθους της Αγγλικής. Τα Ισπανικά αποτελούν το ένα δέκατο του συνολικού μεγέθους" λέει ο Luke Metcalfe, ιδρυτής της ιστοσελίδας. "Ετσι υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην αγορά."

Το υπόλοιπο περιεχόμενο μεταφράζεται με μηχανή, οπότε παρουσιάζει ατέλιες, αλλά ακόμη και έτσι είναι καλύτερα από το να μην υπήρχαν καθόλου άρθρα και επιπλέον, αποτελεί σημείο έναρξης για τους εκδότες έτσι ώστε να μεταφράσουν με το χέρι στην δική τους γλώσσα. Οι Γλώσσες που περιλαμβάνονται είναι τα Γερμανικά, Γαλλικά, Ιαπωνικά, Iταλικά, Ολλανδικά, Πορτογαλλικά, Ισπανικά, Ελληνικά, Koρεάτικα, Κινέζικα και Ρώσσικα.

Επίσης, ορισμένα θέματα σχετικά με την κάθε χώρα καλύπτονται καλά στην μητρική τους γλώσσα. Η Qwika προσφέρει αυτό το περιεχόμενο στους γνώστες της Αγγλικής, με όλο το περιεχόμενο σε ένα και μοναδικό ευρετήριο. Αρθρα από όλες τις 11 γλώσσες περιλαμβάνονται στην Αγγλική έκδοση.

Η μηχανή περιλαμβάνει επίσης WikiTravel και στόχος είναι να περιλαμβάνει wikis όλων των μεγέθων. "Τα Wikis προκύπτουν από πλήθος θεμάτων και προσεγγίσεις στην κοινωνία. Θα θέλαμε να δούμε αυτήν την ποικιλία να ανθεί ενώ παράλληλα προσφέρει στον χρήστη μια κεντρική τοποθεσία για περιεχόμενα γενικού ενδιαφέροντος σε στυλ εγκυκλοπαίδειας".

Κάποια παραδείγματα:
http://www.qwika.com/find/dark_lunacy - Βρίσκει την Ισπανική έκδοση (δεν υπάρχουν Αγγλικά άρθρα).
http://www.qwika.com/find/der_spiegel - Μεταφρασμένη Γερμανική έκδοση, περιέχει πιο πολλές πληροφορίες από την Αγγλική.
http://www.qwika.com/find/australia - Wikipedia και WikiTravel.
http://www.qwika.com/find/helmut_kohl - Διάφορες γλώσσες και σελίδα ομιλίας.

Σχετικά με την Rapid Intelligence

Η Rapid Intelligence είναι μια εταιρία ιστοσελίδας και τεχνολογίας αναζήτησης. Οι άλλοι τίτλοι της περιλαμβάνουν τα FactBites, που ανακοινώθηκαν στο BusinessWeek, μια μηχανή αναζήτησης/εγκυκλοπαίδεια υβρίδιο που προσφέρει περίληψη των αποτελεσμάτων, και NationMaster, η μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον κόσμο για σύγκριση χωρών στο διαδύκτιο, που έχει πάρει καλές κριτικές από το CNN, το BBC, τους New York Times και την American Library Association.

Σχετικά με την Wikipedia

Η Wikipedia Wikipedia είναι μια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια που γράφτηκε από εθελοντές σε μια συνεχή προσπάθεια, υποστηριζόμενη από το μη κερδοσκοπικό Ιδρυμα Wikimedia. Σκοπός του είναι να δημιουργήσει και να διανέμει μία δωρεάν εγκυκλοπαίδεια σε όσες περισσότερες γλώσσες γίνεται. Σύμφωνα με το Alexa.com, η Wikipedia κατέχει την 30η θέση στη λίστα των ιστοσελίδων με τους πιο πολλούς επισκέπτες του 2006.

URL: http://www.qwika.com

Επικοινωνήστε

Luke Metcalfe
press at qwika.com
Τηλέφωνο: +612 8221 9721