PERSBERICHT: Nieuwe zoekmachine helpt de taalbarrière te doorbreken in Wikipedia

17 Februari 2006
San Francisco, USA

URL: http://www.qwika.com


Rapid Intelligence, een bedrijf dat zich specialiseert in zoektechnologie met aandacht voor data mining en computerlinguïstiek, heeft vandaag de betaversie van Qwika.com uitgegeven, een wiki zoekmachine.

De technologie werd volledig origineel ontworpen om te werken met de inhoud van Wikipedia en bezit een aantal unieke en interessante opties voor onderzoekers en artikelschrijvers van Wikipedia. Het is de enige zoekmachine die computervertaalde gegevens indexeert, opdat gebruikers kunnen zoeken in hun eigen taal en de resultaten zien in het Engels.

“De groei van de Engelstalige Wikipedia kennen we allemaal, maar hoe zit het met de andere talen? De tweede grootste taal is het Duits, met ongeveer een derde van de grootte van het Engels. Spaans is enkel een tiende van de grootte" aldus Luke Metcalfe, stichter van de site. “Er is dus een enorme kloof in de markt."

De overige inhoud is dus computervertaald en bevat heel wat onvolmaaktheden, maar dit is nog steeds beter dan helemaal geen artikel en deze vertalingen zorgen bovendien voor een beginpunt zodat schrijvers zelf de artikels kunnen gaan vertalen naar hun eigen taal. Andere gebruikte talen zijn Duits, Frans, Japans, Italiaans, Nederlands, Portugees, Spaans, Grieks, Koreaans, Chinees en Russisch.

Daarenboven worden sommige landspecifieke onderwerpen het best beschreven in hun moedertaal. Qwika maakt deze inhoud beschikbaar voor Engelstaligen door het allemaal in één index te omvatten. Er werden artikels uit alle 11 talen opgenomen in de Engelstalige versie.

De zoekmachine bevat ook WikiTravel en heeft tot doel alle grote wiki's op te nemen. "Er steken elke dag Wiki's de kop op over verschillende onderwerpen en vanuit verschillende benaderingen van de samenleving. Wij willen deze diversiteit volledig tot ontplooiing laten komen en de gebruiker tegelijkertijd een centraal toegangspunt geven tot deze encyclopedische gegevens”.

Een aantal voorbeelden:
http://www.qwika.com/find/dark_lunacy - Vindt de Spaanse versie (er bestaat geen Engels artikel).
http://www.qwika.com/find/der_spiegel - Duitse vertaalde versie bevat meer informatie dan het Engelse artikel.
http://www.qwika.com/find/australia - Wikipedia en WikiTravel.
http://www.qwika.com/find/helmut_kohl - Een groot aantal talen en talkpagina’s.

Over Rapid Intelligence

Rapid Intelligence is een Internet en zoektechnologiebedrijf. Andere titels zijn FactBites, voorgesteld in BusinessWeek, een kruising tussen een zoekmachine/encyclopedie die de samenvattingen van onderwerpen als resultaat geeft, en NationMaster, de grootste gegevensbank die landen online met elkaar vergelijkt en die positieve kritiek ontving van CNN, de BBC, The New York Times en de American Library Association.

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die doorlopend wordt samengesteld door vrijwilligers, ondersteund door de Wikimedia Stichting zonder winstbejag. Het doel van Wikipedia is het creëren en distribueren van een gratis beschikbare encyclopedie in zoveel mogelijk talen. Volgens Alexa.com was Wikipedia één van de dertig meest bezochte websites van 2006.

URL: http://www.qwika.com

Contact

Luke Metcalfe
press at qwika.com
Telefoon: +612 8221 9721